Circle: snelle woningbouw door stapelen met prefab betoncasc
Javascript is uitgeschakeld

Circle: snelle woningbouw door stapelen met prefab betoncasco’s

Geplaatst: 17-11-2022
Circle: snelle woningbouw door stapelen met prefab betoncasco’s

Nederland heeft behoefte aan betaalbare, duurzame woningen en daarbij kan een innovatief concept uit de modulebouw goed van pas komen. Circle is een 3D-Betoncasco® van CascoTotaal waarmee diverse soorten gebouwen en gebouwvormen gemaakt kunnen worden. Die voldoen ook nog eens aan de BENG-eisen. De gestandaardiseerde module heeft een binnenafmeting van 9,6 bij 3,6 meter en bestaat grotendeels uit één stuk.

“Het dak, de twee zijwanden, een kopwand en de funderingsbalken storten we in een keer in de mal,” vertelt Luuk Verhagen, productmanager van CascoTotaal. “De vloer schuiven we er later in, waarna de vierde wand met lasplaten aan het casco wordt bevestigd. Het resultaat is een module die je als een Lego-steen op en naast andere modules kunt plaatsen.” Bouwen wordt op die manier eenvoudig, het is een kwestie van schuiven en stapelen. Weer uit elkaar halen of verplaatsen kost ook weinig moeite, want de Circle modules worden gekoppeld met droge, demonteerbare verbindingen.

Marinierskazerne
CascoTotaal ontwikkelde het innovatieve concept in nauwe samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT. Aanleiding was een tender voor een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Opdrachtgever het ministerie van Defensie bood ruimte om dit plan in te vullen met gestandaardiseerde woonmodules. CascoTotaal had daar wel een idee voor.

Casco Totaal

Het dochterbedrijf van De Hoop Terneuzen produceert namelijk al jaren 3D-Betoncasco’s® in de fabriek in Terneuzen. Deze 35 vierkante meter grote betonmodules zijn voorzien van grote wandsparingen en een sparing voor de trap. De drie partijen perfectioneerden het tot een concept voor snelle realisatie van wooneenheden – tijdelijk of permanent. KAAN Architecten verzorgt daarbij de architectuur, ABT neemt de constructieve en installatietechnische kant voor zijn rekening.

Een Circle casco is bruikbaar als tiny house of eengezinswoning, maar laat zich ook horizontaal koppelen en verticaal stapelen. Op die manier is het mogelijk om appartementengebouwen te realiseren.

30 procent minder beton
Minimalisering van het materiaalgebruik stond voorop bij de ontwikkeling van het concept. Doordat de modules grotendeels in één keer worden gestort is het mogelijk de wanden en vloeren dunner dan normaal uit te voeren. “De casco’s zijn zo geëngineerd en berekend dat we de wanden en het dak in een dikte van 100 millimeter kunnen leveren. De funderingsbalken zijn geintegreerd in het casco,” vertelt Verhagen. De modules hebben bovendien geen cementdekvloer nodig. Het resulteert in een betonreductie van ongeveer 30 procent. Dat vermindert niet alleen de CO2-voetafdruk, maar ook de materiaalkosten. De modules kunnen bovendien voldoen aan de eisen ten aanzien van Bijna Energie Neutraal Bouwen (BENG).

Circulair
Bouwen gaat snel met de gestandaardiseerde modules. Een Circle casco kan binnen 24 uur worden gestort en ontkist. Het vergt ongeveer tien werkdagen om een casco af te bouwen. Ter vergelijking: de bouw van een reguliere eengezinswoning kost in Nederland gemiddeld anderhalf jaar. De aannemer die de afbouw voor zijn rekening neemt kan dat doen in de geconditioneerde afbouwhal naast de fabriek op het terrein van CascoTotaal. Een Circle casco kan meerdere malen in- en uitwendig worden gestript en afgebouwd en opnieuw worden benut. Aan het einde van hun decennialange levensduur is het beton eenvoudig verwerkbaar tot granulaat. Er gaat dus geen materiaal verloren, het concept is volledig circulair.

Meer informatie: https://cascototaal.com/producten/circle

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Unilin Insulation
Sluit deze advertentie