Materiaalvergelijking onderstreept cellenbeton als beste keuze voor een veilig en comfortabel dak
Productnieuws | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 20-02-2017
Staal, hout en beton zijn veel gebruikte materialen in de bouw, ook voor daken en dakconstructies. Wanneer echter factoren als comfort, veiligheid en duurzaamheid een belangrijke rol spelen bij (de bouw van) een dak, dan wordt één bouwmateriaal vaak over het hoofd gezien: cellenbeton.
Xella heeft Jean Quist, voormalig Cobouw-journalist, gevraagd om de verschillende materialen inhoudelijk te vergelijken in haar nieuwe whitepaper. Hij komt tot de conclusie dat het materiaal cellenbeton licht en stijf is en een groot warmte-accumulerend vermogen heeft. Een dak(constructie) van cellenbeton is daarmee de beste keuze voor een comfortabel binnenklimaat en het draagt bij aan de energiezuinigheid van een gebouw.
Technisch gezien zijn er heel wat uitvoeringen van daken, zowel in materiaal als ontwerp. Architecten kunnen kiezen voor onder meer hout, staal en (cellen)beton. Qua design lopen de vormen uiteen van spits, schuin en plat. Daarnaast zijn er een serie belangrijke eigenschappen waaraan daken kunnen of moeten voldoen. Denk aan duurzaamheid, , brandveiligheid, de toelaatbare belasting van het dak (water, sneeuw), bouwsnelheid en bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van een gebouw.
Veiligheid Voor veilige dakconstructies van (met name) utiliteitsgebouwen, adviseren Rijk en gemeenten lichte materialen met voldoende stijfheid. Dit is een advies met het oog op klimaatverandering en de veronderstelde gevolgen zoals steeds hevigere regenbuien en wateraccumulatie op daken. Daken kunnen hierdoor doorbuigen of zelfs instorten. Dat gebeurde deze zomer onder meer bij een zwembad in het Friese Sint Annaparochie en bij een groothandel in Deventer. Om dit te voorkomen ‘genieten lichte materialen met voldoende stijfheid als cellenbeton de voorkeur’, aldus Quist.
Comfort Warmteaccumulatie, het vermogen om warmte van buiten op te slaan in bijvoorbeeld het (materiaal van het) dak, om het vervolgens geleidelijk aan weer af te staan aan de ruimten eronder, helpt om de energienota laag te houden door gebruik te maken van natuurlijke warmte. ‘Warmteaccumulatie draagt zo bij aan een duurzaam gebouw en zorgt het hele jaar door voor een vrij gelijkmatige binnentemperatuur en een comfortabel binnenklimaat’, volgens Quist. Van alle vergeleken materialen scoort cellenbeton het hoogst qua accumulerend vermogen.
Energieverbruik Massief, maar licht materiaal (ρ 600, soortelijke dichtheid (kg/m3) als cellenbeton (isoleert en accumuleert warmte beter dan gemiddeld. Uit een studie van ingenieursbureau Arup naar het energieverbruik van lichte en zware gebouwen, blijkt dat in noordelijke en gematigde klimaten lichte gebouwen minder energie verbruiken voor verwarming en koeling. Quist: ‘Een licht gebouw koelt immers sneller af en is ook weer sneller op te warmen.’
Waar beton minder scoort voor wat betreft gewicht en vormvrijheid, scoren staal en hout juist weer minder op het gebied van energiezuinigheid en het beperken van luchtlekken. Cellenbeton scoort op alle onderdelen een ruime voldoende.
Overig partnersnieuws
|