Uniek lamellen klimaatplafond
Javascript is uitgeschakeld

Uniek lamellen klimaatplafond

Geplaatst: 29-11-2013
Uniek lamellen klimaatplafond

Hunter Douglas heeft voor de renovatie van de Katreinetoren in Utrecht een uniek lamellen klimaatplafond geleverd. Dit is ontwikkeld in samenwerking met specialist in klimaatplafonds Inteco uit Boxtel. Het plafond voldoet zowel aan de vereiste koelcapaciteit van 98 W/m2 en de vereiste geluidsabsorptie van 0,85 aW.

Dit bleek een uitdaging, omdat een dergelijke hoge koelvraag lastig te combineren is met akoestische elementen in het klimaatplafond. Om dit op te lossen is een spouw van zestig millimeter gerealiseerd tussen het aluminium strekmetalen klimaatelement en het daarboven gemonteerde akoestisch systeemplafond. Door deze spouw en het open lamellenplafond gaat de convectieve koelcapaciteit fors omhoog. Er ontstaat een natuurlijke luchtstroming over het strekmetalen koelelement waardoor er extra warmteoverdracht tussen het watervoerende klimaatelement en de ruimtelucht plaatsvindt. Bovendien voldoet deze plafondconstructie aan de esthetische eisen van NL Architects uit Amsterdam, die de inrichting van de nieuwe Katreinetoren heeft ontworpen. Het plafond moest een rustige uitstraling hebben. Dit is bereikt door verlichting en installaties in het plafond te verwerken. Architect Walter van Dijk van NL Architects: ‘Het plafond van Hunter Douglas is de enige die aan onze eisen voldeed. Door de installaties weg te werken, ontstaat de gewenste rustige uitstraling. De toepassing van het plafond lost bovendien eerdere problemen met warmte en tocht op, zodat een comfortabel binnenklimaat ontstaat.

Klimaatprobleem
Het hoofdkantoor van de NS is gevestigd in de Katreinetoren in Utrecht. Voor de renovatie van dit pand kreeg NL Architects de opdracht om onder andere het klimaatprobleem op te lossen. ‘In de jaren negentig had het pand een glazen gevel gekregen,' legt Walter van Dijk uit. ‘Hierdoor kwam in de zomer veel warmte binnen. De ruimte werd vervolgens gekoeld met koude lucht, wat weer leidde tot tocht. Om dit vervolgens tegen te gaan, werd de verkoeling lager gezet, waardoor het op andere plaatsen weer erg warm werd. Kortom: werknemers vonden het binnenklimaat onprettig. Om dit te verhelpen, kozen we voor het klimaatplafond van Hunter Douglas. Het plafond straalt nu warmte of kou uit. Er wordt dus geen lucht meer in de ruimte geblazen. De werknemers van de NS ervaren dit als een positieve, meer comfortabele manier om het klimaat te beheersen.' Het plafond is een combinatie van het Luxalon 30BD plafond van Hunter Douglas en het MeandRo-V klimaatplafond van Inteco. De gehele plafondconstructie bestaat uit drie lagen. De onderste laag wordt gevormd door het Hunter Douglas akoestisch lamellenplafond. Hierboven is het klimaatsysteem, MeandRo-V van Inteco gemonteerd, een aluminium strekmetaal met daarop een koperen buis gesoldeerd. Om aan de akoestische eisen te voldoen, is boven het lamellenplafond een akoestisch plafond aangebracht. Om de convectieve werking van het MeandRo-V systeem optimaal te benutten is het van belang het akoestisch materiaal vrij te houden van het klimaatelement. Tussen het lamellenplafond met opliggend MeandRo-V element en het bovengelegen akoetisch plafond is daarom een spouw
van zestig millimeter geplaatst. Zo kan de warme of koude straling er vrij doorheen stromen. Een speciaal ontwikkelde beugel verbindt de twee plafondsystemen.

Duurzaamheidscertificaat
De ruimte wordt gekoeld door een watervoerend systeem. Door de koperen buizen, die met het strekmetaal de actieve klimaatelementen vormen, stroomt water. De warmte in de ruimte wordt afgegeven aan het plafond en opgenomen door dit water. Vervolgens voert het water de warmte af en geeft het af aan een warmtewisselaar. Koen Raadschelders, sales engineer bij Inteco: ‘Door gebruik te maken van het grote beschikbare plafondoppervlak in combinatie met een watervoerend afgiftesysteem, kan er met relatief hoge temperaturen worden gekoeld (gemiddeld 18°C) en met relatief lage temperaturen worden verwarmd (gemiddeld 40°C). Dit levert een duidelijke energiebesparing ten opzichte van een traditioneel systeem waarbij de ruimte wordt verkoeld met lucht. Dit zie je dus direct terug in de energierekening.Vanwege dit duurzame aspect is er een groeiende vraag naar klimaatplafonds. Hunter Douglas speelt hier op in door zijn samenwerking met Inteco. Zeker bij projecten waar een duurzaamheidscertificaat wordt geëist, zoals een BREEAM-NL keurmerk, worden klimaatplafonds toegepast om aan de gestelde duurzaamheidseisen te voldoen.'

Geluidsabsorptie
De lamellen van de Luxalon 30BD zijn dertig millimeter breed, veertig millimeter hoog en worden gescheiden door een open voeg van twintig millimeter. Goede akoestiek was bovendien een harde eis. Het bleek een uitdaging om aan deze eis te voldoen zonder de prestaties van het klimaatplafond te hinderen. NL Architects heeft gekozen voor een houten vloer. Deze dempt geen enkel geluid in tegenstelling tot bijvoorbeeld tapijt. Met een NRC-waarde van 0,85 voldoet het plafond uitstekend aan de gewenste geluidsabsorptie.

Uitstraling
NL Architects kreeg een duidelijke instructie van de NS: een comfortabele, maar eenvoudige uitstraling. ‘Het woord ‘Spartaans' is zelfs gevallen,' aldus architect Van Dijk. ‘Daarom hebben we de traditionele betonnen constructie in ere hersteld, zodat bijvoorbeeld balken in het zicht zijn. Ook wat betreft de keuze voor het plafond moesten we rekening houden met deze esthetische eisen. Het klimaatplafond van Hunter Douglas voldeed hier als enige aan. Het lamellenplafond oogt mooi en strak. Bovendien zijn zowel de verlichting als andere technische installaties in het plafond weggewerkt, waardoor de rustige uitstraling behouden blijft.'

De renovatie van de Katreinetoren omvatte de vijfde tot en met de dertiende verdieping. In totaal in is 4.400 vierkante meter lamellenplafond toegepast.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
Sluit deze advertentie