Nieuwbouw distributiecentrum PLUS volgens BREEAM
Javascript is uitgeschakeld

Nieuwbouw distributiecentrum PLUS volgens BREEAM

Geplaatst: 03-10-2023
Nieuwbouw distributiecentrum PLUS volgens BREEAM

De nieuwbouw van het distributiecentrum van supermarktketen PLUS in Oss draagt een BREEAM-Outstanding certificaat. Dat betekent dat het project is getoetst op negen duurzaamheidsprestaties. ROCKWOOL heeft daar een flinke steen aan bijgedragen door de toepassing van tienduizenden vierkante meters Caproxx Energy platdakisolatie en MetaalbouwSysteem 209 Duo. Verantwoord, transparant en aantoonbaar duurzaam bouwen, daar staan BREEAM en ROCKWOOL voor.

Het distributiecentrum op industriegebied Vorstengrafdonk is een blikvanger van jewelste. Op ruim 9 hectare grond (19 voetbalvelden!) is een pand van ruim 46.000 m2 en bijna 30 meter hoogte verrezen. Het pand telt maar liefst 92 laad- en losdeuren en heeft een productiecapaciteit van 400.000 colli per dag. Een indrukwekkende hoeveelheid producten dat vanaf eind 2022 naar circa 270 PLUS supermarkten wordt vervoerd. Het nieuwe DC gaat vier distributiecentra vervangen en zal één van de duurzaamste worden van ons land (zie kader over BREEAM-certificering).

Recyclebaar
In de duurzame ambities van PLUS past naadloos de toepassing van ROCKWOOL isolatie. Steenwol is immers een natuurproduct dat recyclebaar is en een lange gebruiksduur (meer dan 75 jaar) heeft. “Alles wat er aan bijdraagt dat het nieuwe distributiecentrum zo duurzaam mogelijk wordt gebouwd is van belang. De keuze voor ROCKWOOL is daar een onderdeel van. Wij gaan uit van een langdurig gebruik van dit DC. Het feit dat steenwolisolatie recyclebaar is, is een duidelijke pré om te kiezen voor dit isolatiemateriaal”, zegt Tinie Dorresteijn, manager vastgoedbeheer bij PLUS Retail, opdrachtgever voor dit bouwproject.

“De recyclebaarheid van ROCKWOOL isolatie is een duidelijke pré”
Tinie Dorresteijn, manager vastgoedbeheer bij PLUS Retail

Brandveiligheid cruciaal
Een andere voorname reden voor PLUS om voor ROCKWOOL isolatie te kiezen heeft te maken met brandveiligheid. Volgens Dorresteijn een enorm belangrijke randvoorwaarde in de planvoorbereiding. “Wij gaan van vier naar één distributiecentrum, ons enige DC. Dan moet de brandveiligheid op het allerhoogste niveau staan, zodat we wat dat betreft geen enkel risico lopen. Met de keuze voor steenwol en de installatie van sprinklers is daar rekening mee gehouden”, aldus Dorresteijn.

Toen bleek dat steenwolisolatie zou worden toegepast, stond het voor Hollanddak als een paal boven water dat het een ROCKWOOL-product zou worden. “Op zich hebben we weinig invloed op de keuze van het materiaal; we moeten wat dat betreft het bestek respecteren”, zegt directeur Erwin van Os. “Maar wij werken wat steenwolisolatie betreft alleen met ROCKWOOL. We kennen de kwaliteit van haar producten en vertrouwen de service en de organisatie. Het toepaste product Caproxx Energy is niet brandbaar, druk- en vormvast, stabiel en zeer duurzaam. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn voor een opdrachtgever en gebouwgebruiker, maar ook voor de verzekeraar die zo min mogelijk risico wil lopen op schade.”

Lees meer technische informatie over de eigenschappen van Caproxx Energy

Beloop- en belastbaar
Caproxx Energy was vervolgens de logische productkeuze voor de isolatie van 55.000 m2 plat dak. Een enorme afmeting, vergelijkbaar met elf voetbalvelden! Als dakdekker wil je dan een materiaal hebben dat je relatief snel kunt verwerken om het gebouw zo vlug als kan wind- en waterdicht te krijgen. Dat is zeker gelukt, al liepen diverse bouwstromen dwars door elkaar. “We hebben het liefst dat vlak na de aanleg van de isolatie niemand meer over het dak heenloopt, maar dat was bij dit project een illusie”. Zo moesten de technische installaties nog op het dak worden geïnstalleerd waardoor er flink loopverkeer was vlak nadat de isolatie was aangelegd. Wat dat betreft was het volgens Van Os gunstig om Caproxx Energy toe te passen, omdat deze drukvaste en stabiele plaat direct na aanleg beloop- en belastbaar is met een hoge ponsweerstand.

“Wat steenwolisolatie betreft werken wij alleen met ROCKWOOL”
Erwin van Os, directeur Hollanddak

Hollanddak heeft in twee lagen 100 en 120 mm isolatieplaten mechanisch met parker-schroeven op het staaldak bevestigd. Op een totaaloppervlakte van circa 49.000 m2 een monsterachtige klus. Niet alleen qua omvang, maar ook qua verwerking. De platen moesten naadloos in halfsteensverband worden gelegd. “Per dag hebben we circa 750 à 1000 meter gelegd; het isoleren nam circa elf weken in beslag. Omdat de isolatie just-in-time werd geleverd en in de juiste hoeveelheden op het dak werden gezet konden we soepel doorwerken zonder grote problemen. Ondanks de grote hoeveelheid isolatie hebben we minder dan een procent aan snij-afval overgehouden!”

Volgens Erwin van Os heeft Hollanddak voorafgaand aan de uitvoering contact gehad met de technische afdeling van ROCKWOOL over het feit dat het dak van het nieuwe DC wordt belegd met 11.000 pv-panelen. “ROCKWOOL heeft een verwerkingsrichtlijn geschreven voor de toepassing van platdakisolatie in combinatie met zonnepanelen. Daar hebben we gebruik van gemaakt”, aldus de directeur van Hollanddak. “Zo nodig zaten mensen van ROCKWOOL bij de bouwvergaderingen, zodat we altijd vragen konden stellen of informatie konden opvragen. Met hen hebben we een goed partnership”, aldus Van Os.

Lees hier meer informatie over zonnepanelen op plat dak met steenwolisolatie

ROCKWOOL speelt in op BREEAM
Het nieuwe DC van PLUS wordt gebouwd volgens het BREEAM-Outstanding certificaat. Dat betekent dat er getoetst is op negen duurzaamheidsaspecten. ROCKWOOL is een uiterst duurzaam isolatiemateriaal en hecht veel waarde aan het inzichtelijk maken van duurzame prestaties. Daarom laat ROCKWOOL zien in welke BREEAM-categorieën (Gezondheid & Comfort, Energie, Materialen, Afval) haar isolatie-oplossingen punten scoort. De bijdrage van ROCKWOOL in BREEAM-NL is goed voor maximaal 40 punten!

Lees hier over de bijdrage van ROCKWOOL aan BREEAM

Projectgegevens
Opdrachtgever: PLUS
Architect: Da Vinci
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Van de Ven
E-installaties: Kanters Elektro
W-installatie DKC Totaaltechniek
Dakdekker: Hollanddak
Adviseur BREEAM: C2N

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
Sluit deze advertentie