DESSO® stapt in samenwerking met drinkwaterbedrijven
Productnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 11-11-2014
Beeld: Desso
Desso heeft een nieuwe materiaalstroom ontwikkeld voor de productie van zijn tapijttegels. Dit is het resultaat van een samenwerking met een Nederlandse groep drinkwaterbedrijven. Desso is de eerste tapijtfabrikant ter wereld die gebruik maakt van geupcycled calciumcarbonaat (kalk) voor de productie van hun tapijttegels. Het bedrijf verwacht jaarlijks 20.000.000 kilo kalk af te gaan nemen en heeft onlangs al haar nieuwe Transitions collectie met het positief gedefinieerde² gerecyclede materiaal gelanceerd.
In samenwerking met Reststoffenunie, een vereniging van drinkwaterbedrijven, heeft Desso een manier gevonden voor het upcyclen van kalk afkomstig van de drinkwaterbedrijven Brabant Water en WML (Water Maatschappij Limburg). De kalk is positief gedefinieerd in overeenstemming met de Cradle to Cradle® criteria en wordt nu ingezet voor de productie van Desso tapijttegels met EcoBase™. Dit is een tapijtrug die een Cradle to Cradle® Silver-certificaat heeft behaald en die 100 procent recyclebaar is in het eigen productieproces van Desso.
'Deze nieuwe ontwikkeling is een volgende stap in het realiseren van onze ambitie om een volwaardig Cradle to Cradle® bedrijf te worden dat producten ontwikkelt die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van creativiteit en functionaliteit en bovendien ook goed zijn voor de gezondheid en welzijn van mensen', aldus CEO van Desso, Alexander Collot d’Escury.
CEO van Brabant Water Guiljo van Nuland, zegt hierover: 'Het idee om onze reststoffen te hergebruiken als materiaalstroom voor de verwerking bij Desso sluit perfect aan bij onze status als het eerste klimaatneutrale drinkwaterbedrijf in Europa. We zijn er trots op zijn dat we met onze calciumkorrels zo'n positieve bijdrage kunnen leveren aan de Cradle to Cradle® -tapijttegels van Desso.' En CEO van WML Ria Doedel, stelt: 'eer dan 99 procent van onze reststoffen, met name ijzer en calcium, wordt nu gerecycleerd. De innovaties op dit gebied nemen toe en kunnen soms zeer verrassend zijn. Onze samenwerking met Desso is hier een goed voorbeeld van.'
Als Cradle to Cradle®-bedrijf maakt Desso zich sterk voor de ontwikkeling van producten die geschikt zijn voor inname en recycling in een niet-giftige gesloten kringloop, het fundament voor een regeneratieve circulaire economie. Met behulp van een strenge Cradle to Cradle® beoordelingsprocedure wil Desso kunnen waarborgen dat de producten van het bedrijf vervaardigd zijn uit gezonde materialen, goed voor de gezondheid van mensen én onze planeet. De visie van het bedrijf is milieuvriendelijke producten te ontwikkelen die bijdragen aan gezondheid en welzijn in een door de mens gemaakte omgeving. Deze visie en het streven naar gezonde materialen past Desso toe op producten die in gebruik zijn, maar ook wanneer ze worden gerecycleerd.
'In de filosofie van Cradle to Cradle® worden consistente en positief gedefinieerde materiaalstromen gezien als de voedingsbodem voor technologische en biologische vakgebieden', aldus Ludwig Cammaert, hoofd R&D bij Desso. 'Onze eerste taak was het ontwerpen van tapijttegels op basis van DESSO EcoBase®, zodat deze uit elkaar genomen kunnen worden wanneer ze weer in de post-consumer fase komen.'
In de volgende fase gingen we op zoek naar nieuwe circulaire innovaties, voegt Cammaert toe. 'We zijn steeds op zoek naar manieren om continue stromen in de afvalverwerking aan te wenden als voedingsbodem voor de productie van onze tapijttegels.' In dit geval, zegt hij, kwamen R&D Desso en onze partners op een manier om gebruik te maken van materiaalstromen in de drinkwaterindustrie, een compleet andere sector. Bij de verwerking van drinkwater blijft veel calciumcarbonaat achter nadat het grondwater is onthard, een noodzakelijke stap voor het maken van geschikt drinkwater. Bovendien verlengt zacht water de levensduur van huishoudelijke apparaten, omdat het kalkaanslag vermindert en daarom voor minder onderhoud zorgt.
'Het was niet altijd even gemakkelijk, maar dankzij de ambitie en inzet van alle partijen zijn we er toch uitgekomen', voegt Cammaert toe. 'En met de hulp van Sibelco, een ultramoderne mondiale leverancier van industriële mineralen, kon de omvang en verspreiding van de deeltjes calciumcarbonaat op maat worden aangepast aan de wensen van Desso, waardoor dit met recht een innovatie in de waardeketen kan worden genoemd.'
In de verwerking wordt gebruik gemaakt van een materiaalstroom die anders waarschijnlijk in minder waardevolle afzetgebieden terecht zou zijn gekomen. Dankzij de lokale verwerving en verwerking van het materiaal, kunnen Desso en partners instaan voor een positieve impact op het milieu en perfect aantonen hoe circulair denken in de praktijk gebracht kan worden met behulp van de principes van Cradle to Cradle®.
Meer informatie www.desso.com
Overig partnersnieuws
|