Biobased wanden nu ook circulair
Productnieuws | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 07-07-2022
Faay Vianen produceert al vijftig jaar lang scheidingswanden op basis van vlas: biobased en lokaal verkrijgbaar. Dat vlas is een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is. Tijdens de teelt neemt het CO₂ op en zet dit om in zuurstof. Een hectare vlas legt in één teeltcyclus evenveel CO₂ vast als een hectare bos in één jaar.
De meest duurzame wand van Nederland Voor Nederland bepalen we de milieuschaduwkosten middels een MKI-score. Met een MKI van slechts € 1,42 heeft Faay inmiddels de meest duurzame wand van Nederland. In de Nationale MilieuDatabase staat de FAAY-wand met haar score vermeldt als Categorie 1 product. Dat wordt steeds belangrijker, onder meer door de verplichte berekening van de Milieu Prestatie Gebouwen.
Zeer lage schaduwkosten De LCA en data, opgenomen in de Nationale Milieudatabase, geeft architecten en ontwerpers de mogelijkheid om milieubewuste keuzes te maken in het ontwerp van een product of de verdere vormgeving. Door te werken met FAAY-wanden profiteren klanten van zeer lage milieukosten en bouwen ze ruim 60% minder milieubelastend ten opzichte van de nu gangbare wanden. Hierdoor wordt een zeer gunstige MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) mogelijk én maken gebouweigenaren goede kans op bijvoorbeeld de MIA\Vamil G6100 of D6101 subsidies. Daarnaast zorgt de lage MKI score ervoor dat men bouwt conform de richtlijnen van BREEAM en LEED en hier extra punten voor behaalt.
Terugnameoptie Naast duurzaamheid is ook circulariteit is een steeds belangrijker thema in de bouw. Ook wat betreft circulariteit werkt Faay aan nieuwe ontwikkelen en producten. Als de droog worden gemonteerd zijn ze herbruikbaar. Een aantal klanten doet dat zelf al, bijvoorbeeld in de retailsector voor winkelinrichtingen. Wanden worden dan gemonteerd zonder lijm of met een beperkte plaatselijke verlijming. Dat maakt het mogelijk om ze weer te demonteren en te hergebruiken. Aan het eind van hun levensduur kunnen de wanden worden afgevoerd naar de stort maar kunnen ze nu ook weer naar Faay worden geretourneerd. Dat (naast dat het duurzaam is) is meestal goedkoper dan storten. En bij hergebruik en recycling van biobased materialen blijft de CO2 daarin ook nog eens langer opgeslagen, Vanaf medio 2022 worden de wanden zelfs geleverd met een circulariteitsverklaring in de vorm van een terugnameoptie.
https://www.faay.nl/duurzame-wand/
Overig partnersnieuws
|