Superkist, snelle, innovatieve funderingsbekisting
Javascript is uitgeschakeld

Superkist, snelle, innovatieve funderingsbekisting

Geplaatst: 19-04-2023
Superkist, snelle, innovatieve funderingsbekisting

Hij is snel en gemakkelijk te plaatsen, licht van gewicht en dus arbovriendelijk. Mede dankzij de slimme trekpennen is hij sterk genoeg om de betondruk te weerstaan. Bij De Hoop Pekso uit Terneuzen hebben ze de ideale balkbekisting ontwikkeld, die ze vervolgens met gevoel voor de bouwpraktijk ‘Superkist’ hebben genoemd. Wat is het, hoe werk je ermee en wat zijn de grootste voordelen?

De Superkist is 1800 mm lang - uit één stuk, dus in één keer te plaatsen - en verkrijgbaar in meerdere breedtes en hoogtes. Daardoor sluit de bekisting nagenoeg altijd aan op de meest voorkomende balkafmetingen. Met een wanddikte van 100 mm en bodemdikte van 80 mm is het een uitstekende isolator. EPS (geëxpandeerde polystyreen) bevat nu eenmaal veel lucht en dat zorgt voor veel overgangsvlakken om een optimale isolatiewaarde te bereiken. De Superkist wordt met name toegepast in de woning- en utiliteitsbouw, voor in het werk gestorte betonbalken bij paalfunderingen.

Wie gewend is aan de meer traditionele balkbekistingen zal blij verrast zijn om te ervaren hoe snel en gemakkelijk de Superkist in het werk te plaatsen is. Ten eerste is het aantal handelingen minimaal. De Superkist hoeft namelijk niet te worden afgeschoord en afgekranst en er komen dan ook geen beugels en houten regels aan te pas voor de onder- en bovenkransen. Dat hebben ze bij De Hoop Pekso op een veel slimmere manier aangepakt, namelijk met speciale trekpennen. Hoe werken die?

Snel werken met trekpennen
De trekpennen zijn dunne maar sterke kunststoffen staafjes met aan beide uiteinden een kunststoffen ring. In de EPS-bekisting zijn aan de bovenzijde smalle inkepingen gemaakt waar deze staafjes precies inpassen. De ringen komen aan de buitenzijde en zorgen er op die manier voor dat de EPS-kist tijdens de betonstort sterk én maatvast is en daarmee een strakke funderingsbalk garandeert. Omdat de trekpennen verdiept liggen in de Superkist, kunnen ze na het betonstorten gewoon in het beton achterblijven. Dat heeft meerdere voordelen: in de eerste plaats kan het betonoppervlak eenvoudig worden afgewerkt, met een superstrak eindresultaat. Ten tweede levert het werken met achterblijvende trekpennen een enorme tijdwinst op. Kortom: meer resultaat met minder materiaalgebruik.

Nog meer slimmigheden
Met de trekpennen zijn niet de enige slimmigheden. De Wandelstokken zijn in haarspeldvorm gebogen metalen staven waarmee de Superkist aan de ondergrond wordt vastgezet. Dat is nodig op elke overgang van twee Superkisten of bij de hoeken. Dit werkt razendsnel.

Een ander slimmigheidje is de standaard aanwezige tonggroefverbinding waarmee twee Superkisten gemakkelijk aan elkaar worden gekoppeld en goed uitgelijnd blijven, ook tijdens het betonstorten. Het eindresultaat is ook hier weer een strakke, maatvaste fundering met een optimale betonhechting. Hoeken en T-splitsingen zijn altijd kwetsbaarder plekken. Ter versteviging is hiervoor een oplossing bedacht in de vorm van de Superbinder die verwantschap vertoont met de trekpen.

Tijdwinst door verloren bekisting
De Superkist is een zogenoemde ‘verloren bekisting’. Deze blijft als isolerende schil achter na het storten van de beton. Omdat er niet hoeft te worden ontkist, levert dat een behoorlijke tijdwinst op. Om bij de wapeningskorven de juiste betondekking te garanderen, worden in de Superkist kunststoffen afstandhouders gebruikt die snel in het EPS-materiaal zijn vast te prikken. Voor een vijftal kistmaten zijn trouwens kant-en-klare standaard wapeningskorven beschikbaar om het werken met de Superkist nog efficiënter te maken. Daarbij is Superkist zeer arbovriendelijk, want er kan gewoon op hoogte worden gewerkt met de wapening. Het wafelmotief aan de onderzijde van de Superkist zorgt voor een grote (zijdelingse) stabiliteit op het onderliggende zandbed.

Meer informatie: www.dehoop-pekso.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
Sluit deze advertentie