Knippen en plakken
Javascript is uitgeschakeld

Knippen en plakken

Geplaatst: 13-05-2013

Het is u vast niet ontgaan, de regering doet een nieuwe poging om de woningmarkt en de bouwsector een investeringsimpuls te geven. Met ingang van 1 maart 2013 is het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar tijdelijk verlaagd naar 6 procent. De regeling is uiteraard niet nieuw.

Tussen oktober 2010 en oktober 2011 (na een verlenging van de regeling met drie maanden) vond dezelfde tariefsverlaging plaats. De staatssecretaris heeft het besluit van toen op enkele details na ‘geknipt en geplakt’ en het een belangrijke impuls genoemd.

Het enige verschil bij deze nieuwe poging is het feit dat architecten die meewerken aan verbouwingen, nu ook mogen meeliften met de tariefsverlaging evenals de uitbreiding met werkzaamheden welke worden verricht aan de tuin. De belangrijkste gelijkenis is de termijn; de regeling geldt voor één jaar. Het doel van dit kunstwerk: meer productie en werkgelegenheid in de bouw. Een nobel en ook noodzakelijk streven. Maar het resultaat: dat is afwachten. In 2010/2011 was er weliswaar een opleving in het aantal verbouwingen, maar met de aanhoudende crisis, het slechte consumentenvertrouwen en de nieuwe hypotheekregels sinds 2013 lijkt de verwachting van deze opleving er een in de categorie van Hans
Christiaan Andersen. Alhoewel er consumenten zullen zijn die reeds met de gedachte speelden de woning te gaan laten verbouwen en deze maatregel hen over de streep trekt om verbouwingen uit te besteden, lijkt de maatregel een zoethouder.

Ik hoop op de opleving zoals beoogd, maar de kans bestaat dat op 1 maart 2014 de maatregel wordt ingetrokken zonder het beoogde succes. En wat dan? Ligt er al een plan in een Haags bureel om daarna (tijdelijk) werkgelegenheid te creëren? Volgens mij wordt het tijd dat ons kabinet iets gaat bedenken dat meer effect sorteert met name op de langere termijn. Waarom geldt het verlaagde BTW-tarief niet voor de oplevering van nieuwbouwwoningen? Of nog belangrijker: investeer! Als de regering de bezuinigingen blijft doorvoeren dan heeft knippen en plakken van maatregelen geen effect. Door het veelvoud aan crisismaatregelen lijkt de overheid de crisis niet meer te zien. Uiteraard is het makkelijk om vanaf de zijlijn te schreeuwen hoe het allemaal wel moet. Maar hoe leggen we aan alle failliete bedrijven en ontslagen vaklui uit dat de verlaging van btw op arbeidskosten voor verbouwingen op dit moment het antwoord is van onze overheid op de huidige crisis?

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
Sluit deze advertentie