Dakpannen in de strijd tegen stikstof
Productnieuws | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 02-12-2019
Dat stikstof nu echt een probleem wordt is in het nieuws breed uitgemeten. De rechter heeft een uitspraak gedaan en de minister kan aan het werk; grote bouwprojecten zijn zelfs stil komen te liggen of gaan helemaal niet meer door. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is niet toereikend gebleken, er is zelfs een toename geconstateerd.
Wat kan een dakpan doen? Om de schadelijke uitstoot van uitlaatgassen door verkeer, verwarming en industrie terug te dringen, vooral in dichtbevolkte steden en gemeenten, levert de dakpan van Nelskamp een belangrijke bijdrage. De ClimaLife betondakpannen reinigen namelijk de lucht.
De enige dakpan die N, NO en NOx (resp. stikstof, stikstofoxide en stikstofdioxide) van uitlaatgassen door verkeer, industrie en verwarmingstoestellen zuivert en omzet in niet-schadelijke stoffen zoals NO3-(nitraatmoleculen).
Het instituut voor Technische Chemie in Hannover heeft onlangs, na nieuwe tests, vastgesteld dat bij 2.000 zonuren per jaar en een dakoppervlak ingedekt met slechts 100 m² ClimaLife dakpannen, maar liefst 950 gram stikstofoxide wordt geneutraliseerd. Een vergelijk; 200 m² dakoppervlak reinigt de schadelijke uitstoot van 45.000 gereden autokilometers. Ieder jaar opnieuw.
De ClimaLife betondakpannen bevatten een toplaag die op een unieke wijze wordt aangebracht met titaniumdioxide (TiO2) in de micromortel én in de coating. De oppervlaktelaag van de pan met titaniumdioxide wordt fotokatalytisch door het UV-licht. De vuile lucht die het oppervlak van de betondakpan benadert wordt daardoor gereinigd, terwijl de vuildeeltjes die op de pan achterblijven eenvoudig door de regen weg gespoeld worden (het selfwashing effect) en geen schade meer toebrengen aan het milieu. Bijkomend voordeel is dat het actieve oppervlak veel schoner blijft.
Nelskamp is de enige producent met titaniumdioxide (TiO2) in de cement Hierdoor kan Nelskamp de werking blijven garanderen zolang de ClimaLife dakpan op het dak ligt. Daarnaast is de TiO2 in de coating aanwezig, maar die verdwijnt wat zorgt voor het zgn. krijt effect en wordt de werking voortgezet door de actieve stof in de toplaag van de betonnen dakpan.
De betondakpannen zijn op zich zeer vriendelijk voor het milieu en staat daarom als product bovenaan in de Nationale Milieu Database. De productie ervan vergt namelijk weinig energie waardoor een veel lagere CO2-emissie verkregen wordt dan dat bij andere dakbedekkingen het geval is. De huisleverancier Heidelberger Cement heeft als doelstelling in 2050 CO2 neutraal cement te produceren en levert aan Nelskamp uitsluitend nog het ‘schonere’ CEMII.
Tijdens zijn levensduur helpt het cementbestanddeel door het carbonisatie proces mee aan het opnemen van de schadelijke CO2, terwijl na de gebruiksperiode de pannen volledig kunnen worden gerecycled om de circulaire economie te stimuleren. Dit geldt ook voor de ClimaLife, omdat de titaniumdioxide niet meer vrij kan komen.
De ClimaLife wordt uit voorraad geleverd in de modellen S-pan en Finkenberger in de kleuren natuurrood (40), bruin (41) en antraciet (42). Projectgericht is het mogelijk de ClimaLife ook in de vlakke betonpan model Planum te verkrijgen én in de veel lichtere EasyLife betonpannen.
Méér dakpannen op de vrachtwagen reduceert het aantal vrachtbewegingen naar de bouw en daarmee de CO2- en stikstof uitstoot.
Meer informatie is op te vragen via: info@nelskamp.nl
Overig partnersnieuws
|